Ανακοίνωση για τα 50 Χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από τον ιστορικό Νοέμβρη του 1973, το Νοέμβρη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών και στον Αμερικανο-ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Μία εξέγερση που παραμένει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του λαού μας και δίνει διαχρονικά νόημα και σημασία στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου όχι μόνο εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα αλλά, δυστυχώς, γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά. Το «Ψωμί, Παιδεία», που αντηχούσε το ’73 φαντάζει τρομακτικά επίκαιρο και σήμερα που ο λαός δέχεται ολομέτωπη επίθεση με αυξήσεις του κόστους διαβίωσης, διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας και έρευνας, υποβάθμιση των δομών κοινωνικής μέριμνας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος.

Αλλά και τα τότε συνθήματα για την «Ελευθερία» του λαού, για το «Θάνατο στο Φασισμό και τον Ιμπεριαλισμό», δεν είναι λιγότερο επίκαιρα σήμερα. Παραμένουν τα συνθήματα της κοινωνίας ενάντια στην κρατική καταστολή που διαρκώς αναβαθμίζεται σε υποδομές και μεθόδους, στις παρακολουθήσεις, στην αστυνομική βία. Ενάντια στο ρατσισμό, στο φασισμό και στην ξενοφοβία. Ενάντια στον πόλεμο και στις απάνθρωπες μαζικές σφαγές αμάχων στη Γάζα, για τις οποίες η Κυβέρνηση εκθέτει τον Ελληνικό λαό με τη στάση της στον ΟΗΕ και τασσόμενη υπέρ των  φιλοπόλεμων σχεδίων της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αν υπάρχει σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτή είναι πάντα με τους καταπιεσμένους, με εκείνους που παλεύουν για επιβίωση, και ποτέ με τους εκμεταλλευτές. Είναι πάντα με τους λαούς που αγωνίζονται για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, και όχι με τους ισχυρούς και τους δυνάστες. Είναι με το Πολυτεχνείο και τους συλλογικούς αγώνες, του τότε, του τώρα, του μέλλοντος.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εκατοντάδες σωματεία, πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες ανά την Ελλάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου μαζί με δεκάδες χιλιάδες κόσμο.

Η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα και Ιδρύματα καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις 3ημερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και στις απογευματινές πορείες της Παρασκευής, 17 Νοεμβρίου, σε Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος, 16.30) και Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας, 18.00).

ΓΙΑΤI ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕIΟ ΔΙΔAΣΚΕΙ OΤΙ Η ΙΣΤΟΡIΑ ΓΡAΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛAO ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

 

To Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *