Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Αθήνα, 28/04/2023
Αρ.Πρωτ.: 17/28.04.2023

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης και τιμής στους απεργιακούς αγώνες και στην εξέγερση των εργατών του Σικάγου το 1886, ένα παγκόσμιο σύμβολο του εργατικού κινήματος, μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο τις θυσίες και τους αγώνες που δόθηκαν για τις εργασιακές κατακτήσεις μας αλλά και το χρέος μας να τις υπερασπιζόμαστε. Ειδικά φέτος, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο αντεπίθεσης ενάντια στις καταπιεστικές πολιτικές της εκμετάλλευσης, της οπισθοδρόμησης και της εργασιακής απορρύθμισης, και ενίσχυσης των αγώνων των εργαζομένων που σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστέκονται το τελευταίο διάστημα μαζικά με απεργίες διαρκείας ενάντια σε αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία 12 χρόνια ο κόσμος της εργασίας έχει υποστεί αλλεπάλληλα βαρύτατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με το νομικό πλαίσιο Χατζηδάκη να ολοκληρώνει τη θεσμοθέτηση ενός, επί της ουσίας, εργασιακού μεσαίωνα. Αποτέλεσε, δε, την κορύφωση του κυνισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς επιχειρεί να επιταχύνει το ξήλωμα εργασιακών κατακτήσεων δεκαετιών μέσα από το  τσάκισμα των πιο θεμελιωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η απλήρωτη εργασία, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εργασιακή ανασφάλεια, γίνονται πλέον θεσμός, και τα αιτήματα για δουλειά με  δικαιώματα σε ανθρώπινες συνθήκες παρουσιάζονται σαν ξεπερασμένα. Το νέο εργασιακό πλαίσιο θέλει την κατάργηση του 8ώρου, της υπερωριακής αμοιβής, της Κυριακάτικης αργίας· θεσμοθετεί την πλήρη  απελευθέρωση των απολύσεων, υπονομεύει την Επιθεώρηση Εργασίας, την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας· εισάγει ωμές παρεμβάσεις του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων, ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Στο ίδιο πλαίσιο, αλλάζει ποιοτικά η καταστολή της εργατικής αντίστασης, με την απόπειρα πειθάρχησης των εργαζομένων μέσα από  μία τιμωρητικού τύπου «αξιολόγηση», ενώ ταυτόχρονα, επιχειρείται να καταργηθούν κατακτήσεις αιώνων, όπως το δικαίωμα στην απεργία.

Στο χώρο της έρευνας, η εργασιακή πραγματικότητα επιδεινώθηκε, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να κυριαρχούν, τη στιγμή που η χρηματοδότηση και η στελέχωση των ερευνητικών κέντρων μειώνεται σημαντικά, οδηγώντας τα ίδια και τις ερευνητικές τους υποδομές είτε σε μαρασμό, είτε στην αναζήτηση χρηματοδότησης από την αγορά.

Μέσα σε αυτή την ασφυκτική πραγματικότητα, η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Όλων εμάς που αποτελούμε τη μόνη πραγματική παραγωγική δύναμη της κοινωνίας, κι από τους οποίους ζητείται «να βάζουν πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια. Των ανθρώπων που παλεύουν για επιβίωση σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών ανατιμήσεων και ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά. Της νεολαίας,  που χτυπιέται στα πανεπιστήμια από την αστυνομία, που «θυσιάζεται» στα τρένα και στο βωμό της κερδοφορίας, που ωθείται συνεχώς στη μετανάστευση. Ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας αποτελεί το  μόνο πραγματικό όπλο των εργαζομένων απέναντι σε όσους μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι.

Τη Δευτέρα, 1η του Μάη, δίνουμε όλοι το παρόν στη συγκέντρωση των συνδικάτων. Όπως και στη μεγαλειώδη απεργία την 8η Μάρτη, υπερασπιζόμαστε πάντα την ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια, το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας, των μέσων μεταφοράς και των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15
  • Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Γενναίες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό και μείωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην Έρευνα
  • Αύξηση στους προϋπολογισμούς των Ερευνητικών Κέντρων για μία Έρευνα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Η Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι. καλεί όλες και όλους που εργάζονται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των συνδικάτων:

Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00 πμ
Ηράκλειο, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στην Πλατεία Ελευθερίας, ώρα 10:00 πμ.

Για το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων

Ο Πρόεδρος του ΓΣ             Η Γενική Γραμματέας του ΓΣ
Δημήτρης Κάσσης                Κατερίνα Σεβαστού


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης εδώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *