Ψήφισμα ΓΣ Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι. ενάντια στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συνάδελφ@,

Έπειτα από τις δυσάρεστες καταστάσεις που ζήσαμε στο χώρο της Έρευνας τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους με την τελική απόσπαση του ΕΑΑ από τη ΓΓΕΚ, ένας νέος αγώνας ξεκίνησε με την είσοδο του 2024. Με βασικό άξονα το φοιτητικό κίνημα, καλούμαστε όλοι να υπερασπιστούμε το Άρθρο 16 του Συντάγματος και το δημόσιο χαρακτήρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα.

Όπως και στην περίπτωση των ερευνητικών κέντρων, τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται σε μία πορεία αποδόμησης με τρομακτικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς και το προσωπικό τους τα τελευταία χρόνια. Η σταθερή νεοφιλελεύθερη κυβερνητική συνταγή για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών – εγκατάλειψη δημόσιων δομών, εξαναγκασμός σε υπολειτουργία, στοχοποίηση, αντικατάσταση από το ιδιωτικό κεφάλαιο – βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τελική φάση υλοποίησης για την ανώτατη εκπαίδευση. Επιστρατεύοντας γνωστούς πλέον μηχανισμούς πίεσης απέναντι στο φοιτητικό κίνημα – απώλεια εξεταστικών, ενεργοποίηση τηλε-εξεταστικών, καταστολή – η κυβέρνηση κλιμακώνει την κατάσταση, με το χθεσινό περιστατικό της εισβολής των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τις προσαγωγές φοιτητών να φέρνουν μνήμες από άλλες εποχές.

Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Ερευνητικά Κέντρα και Ιδρύματα συντάσσεται με τον κοινό αγώνα φοιτητών και πανεπιστημιακών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και καλεί όλα τα μέλη να συμμετάσχουν μαζικά στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, και στις κατά τόπους νέες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι φοιτητικοί σύλλογοι.

– Αθήνα, συγκέντρωση 12:00 στα Προπύλαια (Μετρό Πανεπιστήμιο – Κοραή)
– Ηράκλειο,  συγκέντρωση 12:00 στην Πλατεία Ελευθερίας

Δείτε συνημμένο ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου.

Για το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων

Ο Πρόεδρος του ΓΣ     Η Γενική Γραμματέας του ΓΣ
Δημήτρης Κάσσης          Κατερίνα Σεβαστού
dkassis@hcmr.gr            sevastou@hcmr.gr
6944335788                  6936677077

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *